augusti 2015

Räntor på små företagslån nu 1,88 %

Snitträntorna på nya eller omförhandlade mindre företagslån var under juni 1,88 %. Här innefattas alla lån till företag på belopp upp till 2,5 mkr. För lån till företag på belopp över 10 mkr var räntorna i snitt 1,25 % och för belopp däremellan var räntorna i snitt 1,51 %.

Statistiken utgår från samtliga svenska företag och ligger i linje med de villkor vi själva bidragit till för företag med normala förutsättningar under månaden. Vi upplever mycket bra möjligheter för företag som förtjänar bättre villkor och förklaringen är enkel. Flera banker vill låna ut mer pengar till företag vilket bidrar till hård konkurrens om företagslånen samtidigt som flertalet företag har för närvarande-räntor på sina lån. Som vi skrivit om tidigare förväxlas dessa ofta med rörliga räntor och är i praktiken främst rörliga uppåt. En konkurrenskraftigt för närvarande-ränta för två år sedan är därför inte lika konkurrenskraftig idag när det blivit väsentligt mycket billigare för bankerna att själva låna pengar.

Läs mer

Plastindustrierna som mer än halverade räntorna

Bergmanplast AB i Gnarp och Kanor Plast AB i Vellinge är två företag som med stöd av våra analyser mer än halverat sina räntor.

Båda två förtjänade enligt våra analyser räntor som var 3 %-enheter lägre än nuvarande och båda två fick de motiverade sänkningarna genom att enbart investera ett par timmar i att förbättra sina villkor. Något som totalt sparar dem ca 300 000 kr varje år.

- Jag hade tänkt sätta tänderna i detta men det var samtalet från Fundcurve som gav impulsen och deras analys vad till stöd när jag värderade bankens förslag, säger Lars Nordström på Kanor Plast.

- När Fundcurve kontaktade oss kändes frågan inte alls viktig och vi förutsatte att vi hade konkurrenskraftiga villkor. Men vi tänkte snabbt om efter att vi fått deras analys och insåg att vi förtjänade väsentligt mycket bättre villkor, säger Sven-Olov Bergman på Bergmanplast.

Läs mer

Från över 4 % till 2 % i ränta för Jägersbo

AB Jägersbo bedriver camping, catering- och restaurangverksamhet. De sistnämnda verksamheterna växer kraftigt och lyfter både omsättning och resultat till nya nivåer.

För att säkerställa att även lånevillkoren hänger med i utvecklingen gjorde företaget en analys av sina villkor. Analysen visade att nuvarande ränta på 4,14 %-enheter var omotiverat hög. Företaget tog analysen till banken.

- Efter ett par minuters diskussion landade vi på 2 % och en borgensförbindelse på 1 mkr plockades bort, berättar ägaren Mathias Persson.

- Tidigare har banken pekat på hur mycket de sänker räntan och att vi tjänar/sparar dessa pengar. Med Fundcurves analys i bagaget började diskussionen i andra änden istället. Vi utgick från bankens upplåningskostnad och rimligt påslag och såg affären i ett marknadsperspektiv istället för att utgå från vår höga nivå idag, avslutar Mathias Persson.

Vill även du betala den ränta företaget förtjänar istället för den ränta ni accepterar? Gör som Jägersbo och vänd på diskussionen!

Läs mer

Genarps Lådfabrik sänkte räntan med 137 000 kr

GLF Genarps Lådfabrik tillverkar och handlar med lastbärare, träemballage och tillbehör till emballeringar.

Verksamheten är framgångsrik och starka nyckeltal gjorde att vi fångade upp dem som ett företag som sannolikt förtjänar riktigt bra lånevillkor, något som även bekräftades av den analys vi fick möjlighet att göra.

- Vi har länge haft frågan om våra lånevillkor på agendan men inte prioriterat den tillräckligt högt. Samtalet från Fundcurve var den väckarklocka som behövdes, berättar VD Johan Wester.

- Fundcurves analys av våra villkor i kombination med deras möjlighet att på ett enkelt sätt styrka analysen med indikativa villkor från andra banker gjorde att vi inte behövde investera speciellt många timmar för att få en rejäl förbättring. I kronor har vi fått en besparing på 137 000 per år, avslutar Johan Wester.

Behöver även du en väckarklocka? Kontakta oss så visar vi på fem minuter vilka lånevillkor just ditt företag förtjänar!

Läs mer

Nu erbjuder vi även villkor från andra banker

Visar vår analys att ditt företag förtjänar en lägre ränta? Då kan vi helt kostnadsfritt hjälpa dig att ta reda på vilken bank som erbjuder de motiverade villkoren och utan att du behöver lägga tid på långa möten. Stegen är alltså följande:

1. Du gör en analys av ditt företags lånevillkor på vår hemsida eller genom att kontakta oss via telefon/mejl.
2. Om analysen visar att villkoren kan förbättras och du är intresserad kan vi göra en förenklad konkurrensutsättning hos andra banker.
3. Vi återkopplar inom en vecka och diskuterar om det är intressant för dig att förutsättningslöst träffa den bank som indikativt erbjuder de motiverade villkoren.

Intresserad av att veta mer? Ring oss på 013-344 10 25 eller mejla info@fundcurve.se.

Läs mer