Damberg – glöm inte bort räntevillkoren!

2017-01-31

På fredag kallar näringsminister Mikael Damberg till sig storbankerna för att diskutera problemet som i media har beskrivits som ”bristen på kapital, som gör det svårt för många mindre företag att växa”.

Det som borde diskuteras är ”bristen på kapital till schyssta villkor”. Fundcurve har tidigare skrivit om att räntegapet mellan vad företag betalar i ränta och vad som är en motiverad ränta är i snitt 1,34 % bland Fundcurves kunder. För småföretagaren är räntan en viktig faktor för hur man väljer att finansiera sin tillväxt.

Från bankföreträdare brukar man ibland få höra att efterfrågan på företagskrediter är låg. Ett mycket enkelt sätt att öka efterfrågan är att erbjuda bättre räntevillkor.

 

”I vår modell finns bankernas avkastningskrav på företagslån inräknat. Så även om bankerna sänkte sina räntor med i snitt 1,34 % så tjänar de fortfarande pengar. Det finns alltså ett stort utrymme att förbättra räntevillkoren för att därmed öka efterfrågan och – i en väl fungerande marknad – även utbudet på företagskrediter”, menar Erik Öberg, verksamhetsansvarig på Fundcurve.

 

 

Läs mer